Hallå hej allesammans!
Min pappa fyllde år ihelgen, så då ville jag baka lite gott... Så jag gjorde:
Banoffee pie

Ingredienser
Kexbotten
400g digestivekex
175g smör
Fyllning
800g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3st bananer
4dl vispgrädde
Brända mandlar
125g sötmandel
1.5dl florsocker
0.5dl florsocker till separering
50g mörk choklad, till garnering.
(Men jag skippade mandlarna, eftersom att jag är nötallergiker.)
Gör så här
1. Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
3. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
4. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
5. Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
6. Ta upp burkarna och låt dem svalna.
7. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.
8. Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
9. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
10. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.
11. Hacka mandeln grovt.
12. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
13. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
14. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.
Key lime pie

Botten
3,5 dl
krossade digestivekex
100 gram smör
Fyllning
5st äggulor
1 burk kondenserad mjölk (sötad, ca 400 g)
3 st lime
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda kexsmulor och smält smör, tryck ut blandningen i en springform (form med löstagbar kant) ca 24 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 5-8 minuter.
2. Tvätta limefrukterna och riv 1 tsk av det yttersta skalet, pressa så du får ihop 1 dl limesaft. Vispa äggulor med rivet skal, limesaft och kondenserad mjölk. Fyll skalet och grädda ytterligare ca 15 minuter.
3. Låt pajen svalna innan du ställer den i frysen minst 3 timmar, ta fram 30 minuter innan den ska serveras. Garnera med grädde och ev. skivad lime.
Maränger
Ingredienser
5 äggvitor
2dl strösocker
4dl florsocker
2dl strösocker
4dl florsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 110 grader. Vispa ihop äggvitan och strösockret på elvispens näst högsta växel. Vispa tills massan inte längre växer. Vispar man för länge eller för häftigt blir den glansig och delar på sig.
2. Sikta florsockret och vispa sedan ner det i äggsmeten. Lägg upp marängen med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Baka tills marängerna är helt genomtorra. Det tar 60-90 minuter.
Och nu håller jag på och klurar lite på mitt nästa bakverk, ska göra en ett års tårta till min underbara systerdotter... :)
Det får räcka för tillfället... Men jag lovar att det
kommer mera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar