Risbräcke
ingredienser:
100 gram ljus blockchoklad
4 dl puffat ris
4 dl puffat ris
Tillagning: Bryt sönder chokladen och lägg i en bunke.Smält chokladen under omrörning i vattenbad eller mikro. Blanda ner puffat ris i den smälta chokladen. Bred ut ett 3-4 cm tjockt lager på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter. Låt chokladen stelna. Sätt ev. in den i kylen. Stjälp upp på en skärbräda och skär med en brödkniv eller bräck isär till lagom stora bitar.
Snabbt, enkelt och riktigt gott!
-------------------------------------------------------------------
En hemlagad variant av Toffifee som är enkel att göra och supergod att äta.
En hemlagad variant av Toffifee som är enkel att göra och supergod att äta.
Ca 30 st
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
ca 30 hasselnötter
ca 30 hasselnötter
Garnering
100 g nougat
50 g mörk choklad, smält
100 g nougat
50 g mörk choklad, smält
GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt röran sjuda till ca 120 grader. Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov. Rör helst inte om under kokningen.
1. Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt röran sjuda till ca 120 grader. Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov. Rör helst inte om under kokningen.
2. Under kokningen: Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna tills det börjar knäppa i dem. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
3. Häll kolasmeten i små aluminiumformar. Lägg i en nöt i varje. Ställ formarna kallt en stund.
4. Smält nougaten över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå varje kola. Låt pralinerna stelna i kylskåp innan du avslutar med en klick smält, choklad på toppen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar